Характеристика

 

Дървото е материал който природата ни предоставя за производство на различни изделия и по-късно да стане предмет или инструмент които можете да използвате  както в случая на сглобяеми конструкции от дървен материал. Предимството на  дървото е че то може да израсне отново и при добро стопанисване то е още по-добър материал, по-леко е от бетона и стоманата . Дървесината също е по-устойчива от стоманобетон или стомана.

Топлоизолация

Каменната вата

Каменната вата, принадлежаща към семейството на минералната вата, е материал, направен от вулканична скала. Използва се предимно като топлоизолация и като пасивна защита срещу пожар в сградата, благодарение на нейната многопосочна влакнеста структура, която й позволява да държи относително неподвижен въздух вътре.

История


Каменната вата е естествен продукт, открит за пръв път в Хавай в началото на ХХ век, резултат от естественото действие на вулканите. След това откритие се случва с начина, по който изкуствено да се произвежда този материал. През 1937 г. компанията Rockwool започва своята продукция в Hedehusene, Дания.

Производство


Производственият процес на каменната вата има за цел да подражава на естественото действие на вулкана. Базалтичната скала (диабаза) се разтопява при повече от 1600 ° C в пещ (купол), за да се върне в първоначалното си състояние на лава. Лавата се излива в колела, които се въртят с висока скорост и се превръщат във влакна поради ефекта на центробежната сила. След напръскване на органично свързващо вещество влакната се събират, за да образуват първичен вълнен матрак. След повече или по-малко компресиране, в зависимост от желаните характеристики, този матрак преминава към последния етап на втвърдяване, когато продуктът придобива окончателната си форма. Съставът на минералната вата, получен от този процес, е приблизително 98% вулканична скала и 2% органично свързващо вещество.

Ползи


Тази конструктивна типология придобива с течение на времето и при пречистването на строителната техника, основно на основата на технологичния напредък, серия от предимства  над традиционното строителство, което дава предимство и подобрява строителния процес на сградата:

  • По-големи условия на контрол
  • Незначителни въздействия върху околната среда
  • Повече компресирани времена в процес на изграждане
  • По-малко трудови конфликти
  • Подобряване на материалите, които ще се използват
  • Сигурността
  • Устойчиви конструкции на земетресения

Фибран


Материалът е произведен от 2000 г. от Dow Chemical, който закупи и разработи патента за шведския учен CG Munters. Той се продава под марката Styrofoam с такава популярност, че в англосаксонския свят името на марката е объркано с на самия материал (и дори неправилно с експандиран полистирол, различен материал).

Свойства


styrodur_technical_data 

Екструдираният полистирол притежава много характеристики с експандиран полистирол, тъй като неговият химичен състав е идентичен: приблизително 95% полистирен и 5% газ. Разликата е само в процеса на конформация; но това е една съществена разлика, тъй като екструдираната произвежда затворена структура на балончета, която превръща екструдирания полистирол в единствения термоизолатор, който може да се намокри, без да губи свойствата си.

XPS има типична топлопроводимост между 0.033 W / mK2 и 0.036 W / mK, 3 въпреки че има полистирени със стойности до 0.029 W / mK.4 XPS има ниска абсорбция на вода (по-малко от 0.7% потапяне) общо) 5 и много висока механична характеристика (между 200 kPa и 700 kPa) .6 Тя има плътност насипно състояние между 307 и 33 kg / m3.2

Употреба


Благодарение на високата си механична устойчивост и своята толерантност към водата, той е материал, който е намерил много приложения в строителството. Той се използва широко като изолация в подове, особено в студени помещения, а също и в фасадни панели; но преди всичко е позволила появата на ново конструктивно решение: обърнатия покрив. При този тип покрив топлоизолацията е поставена върху хидроизолацията, което удължава полезния живот на покрива, тъй като хидроизолацията не понася напрежението на атмосферните условия или внезапните промени в температурата, които в крайна сметка я влошават.

Екструдираният полистирол се продава в листове с дебелина от няколко сантиметра, които могат да бъдат гладки или полутвърди. Въпреки това, поради своята лекота, е необходимо да се баласт, за да се избегне засмукване от вятъра, така че най-често обратните покриви да поставят чакъл или различни видове плочи като окончателно покритие. По тази причина можете да намерите на пазара филтърни плочи, които се състоят от екструдирани полистиролови листове, прилепнали към бетонна плочка, която изпълнява функциите на баласт, защита и довършителни работи. В допълнение към това, той се използва като матрица за метали.


Информация за контакт

Габрово

0896 77 92 19

info@kolbeg.bg

kolbeg.bg